Beren in oktober??

  • opa

    Hoi Allemaal.

    Wij gaan in oktober naar west Canada .Zien we dan nog beren of zitten die dan in hun holen ?? Of kunnen we ze nog zien.

    Kunnen we ook nog ergens de zalmen zien springen? we gaan 5oktober weg.

    Groetjes Noortje

  • John

    Hoi Noortje,

    kom maar hierheen hoor :-). De zalmtrek kent bij ons het hoogtepunt in october (en zelf tot in november).

    Er zijn twee leuke zalm hatcheries (niet te verwarren met de cotroverciele zalmkwekerijen) waar je flink wat zalmen kunt zien. Eentje heeft zelf een dikke ruit in de rivier zodat je ook de rivier inkijkt. Ik ga er elk jaar wel een paar keer kijken, de zalmtrek is een prachtig fenomeen.

    Op het water zien we dan veelal zeeleeuwen en ander spul dat achter de (springende) zalmen aan zit.

    Groetjes vanaf de Sunshine Coast,

  • enno

    Hatcheries zijn objectief gezien minstens zo controversieel als kwekerijen.

    http://thetyee.ca/News/2008/11/13/Hatcheries/

    http://www.okanagan.net/loon/HTMLobj-1001/Meffe_92_ConsBio.pdf

  • John

    Okay …. als je bedoelt dat het ingrijpen van de mens hier de faktor is dan zie ik je punt. Maar in andere opzichten toch ietsjes minder.

    Hatcheries (veelal grotendeels ‘gesponsord’ door het ministerie van visserij) pogen aan de de zalmstand van, in ons geval de 5 soorten Pacifische zalmen, te werken door er aan vooraf bepaald aantal af te vangen en het hom en kuit af te nemen en het kuit dus ‘kunstmatig’ te bevruchten. De daaruit voortkomende jonge zalmpjes worden in afgesloten systemen opgekweekt en het jaar daarop o.a. uitgezet op rivieren welke op dat moment een aanvulling kunnen gebruiken. Net als bij het kopen van een parkpas worden met het kopen van een visvergunning met zalmzegel deze hatcheries deels gefinancierd. Bij ‘ons’ wordt 1 van de hatcheries gerund door de Sliammon First Nation, welke daarmee een ‘inkomstenbron’ generen en ze roken tevens de afgevangen zalmen voor hun eigen traditionele gebruiken.

    De zalmkwekerijen zijn puur commercieel, meestal worden deze zalmen ge-exporteerd. Zij kweken Atlantische zalmen in open net-systemen in de Pacifische oceaan en gebruiken tevens voer dat verrijkt is met anti-biotica om visluis tegen te gaan. Dit alles heeft de nodige negatieve invloed op de native pacifische zalmen (5 soorten in totaal). Je zult aan de westkust van BC dan ook maar weinig inwoners aantreffen die deze gekweekte varianten op hun bord leggen :-).

    Het is uiteraard niet makkelijk om de ‘gezondheid’ van de (pacifische) zalmstand alleen maar op Canada te projecteren omdat de zalmen een (groot) deel van hun levens-cyclus in internationale wateren doorbrengen.

    Neemt niet weg dat je bij deze hatcheries, gelegen aan echte zalm-rivieren, vele zalmen kunt zien zwemmen en springen. Vaak ook Bald Eagles en vele meeuwen, even als (de sporen) van (zwarte) beren.

    Groetjes,

    John.

  • enno

    Duidelijk verhaal.

    Overigens kun je in october ook nog wel genieten van natuurlijke salmon runs.

    De beste locaties hiervoor zijn de Adams River in het Roderick Haig Provincial Park(1e helft october) en op

    Vancouver Island in de Goldstream River in het gelijknamige provincial park(2e helft october)

  • MarcelD

    We zitten er hard aan te denken om een bezoek te brengen aan die Adams River, maar is dat al de moeite waard rond20 september???

  • opa

    Bedankt voor de informatie over de zalmen. Maar hoe zit het met de beren in oktober???????:?????

    Groetjes Noortje

  • John

    Hi Noor,

    ook bij ons in oktober nog steeds beren, zelfs tot in november. De kust heeft een gematigd klimaat en beren hoeven dus niet zo vroeg in winterslaap.

    Momenteel ook al weer volop zwarte beren, gister nog 3 in de tuin (op hetzelfde moment). Even met de sleutelbos rammelen en ze spurten weg ………….

    Succes,

  • enno

    October is misschien wel één van de beste periodes voor het spotten van beren. Rond die tijd krijgt de beer signalen, dat het tijd wordt zich terug te trekken voor de winterpauze en wordt ie zeer actief om nog zoveel voedsel te vinden. De beste tijd van de dag is, zoals altijd, rond zonsop-en ondergang. Je kunt ze overal aantreffen. Twee gebieden waar we heel veel zwarte beren hebben gezien zijn: langs Highway 26 van Quesnel naar Barkerville en de campground bij Bowron Lake(misschien al gesloten rond die tijd). Langs Highways 23, 31 en 31A (Goat Range Park), boven de lijn Nakusp, New Denver en Kaslo.

  • enno

    20 September is wel vroeg, maar je weet het nooit. De natuur kun je niet dwingen en er zijn altijd haantjes(zalmpjes in dit geval) de voorste. Het regionale festival, “Sockeye Salut” begint 2 october en duurt drie weken. Je ontloopt in ieder geval wel de drukte, want behalve 2 - 3 miljoen(!) zalmen verwacht men dit jaar ook zo'n 2 miljoen bezoekers. 2010 Is een topjaar in de 4-jaarlijkse cyclus voor deze salmon run. Een goede kans om de zalmen al zo vroeg te zien is op Shuswap Lake bij de monding van de Adams River. Daar kun je eventueel snorkelen en oog in oog zwemmen met de sockeyes.