Onze ervaring camperreis met baby (9 maanden)

  • Jasper

    Afgelopen week zijn we terug gekomen van een fantastische 3 weken in West Canada. Wij hebben gereisd met ons zoontje van 9 maanden en aangezien velen zoeken naar ervaringen, hebben wij die van ons op een rij gezet.

    We hebben bewust gekozen voor een rechtstreekse vlucht naar Vancouver (en dus niet een evt. goedkopere optie via bijv. Seattle) en uiteindelijk ook voor KLM. Rechtstreeks om overstappen te vermijden, want langere reisduur, grotere kans op verloren bagage en kans op missen aansluiting en met een kleine lang wachten op een vliegveld is geen pretje.

    We hebben voor ons beiden een stoel gereserveerd en voor de kleine een baby basket. Hier mag hij in tot 10 kilo en 65 cm. De kilo's is een harde eis, de lengte doen ze niet moeilijk over. Onze kleine is bijna 70 cm en paste er net liggend is. Vanwege de baby basket zaten we met extra beenruimte, maar ook in de middenrij en ter hoogte van de wc's. Alles heeft dus zijn voor- en nadelen. De baby basket was overigens een succes, niet alleen om te slapen, maar ook als box om te spelen.

    Bagage die we meegenomen hebben is voor de beide ouders een koffer van max. 23 kilo en handbagage. Voor de kleine een stuk ruimbagage van max. 10 kilo, 1 stuk handbagage, de maxi-cosi als ruimbagage en de buggy tot aan de gate. Die gaat dan bij de gate het ruim in en komt er in Vancouver gelijk weer uit. Handig dus om de kleine zo mee te nemen naar de gate en weer vanaf de gate.

    Aan boord was het 1 groot succes. Niet zozeer qua slapen, maar veel aandacht van de staf en als er iets nodig was, werd het direct geregeld. Is erg prettig. We hadden zelf al het eten etc. voor hem bij ons, maar aan boord schijn je ook eten te kunnen vragen. Hebben wij dus niet gedaan, dus ik weet niet hoe dat is.

    In Vancouver hebben we de eerste 2 nachten een hotel gehad. Ook een bewuste keuze, om even te kunnen acclimatiseren. Voor het verwerken van de jet-lag daarheen staat 3 nachten en dat klopt wel. Wat wij deden is hem gelijk aan Canadese tijd laten wennen, dus gewoon om half 8 naar bed en ‘s ochtends ontbijt om normale tijd etc. ’s Nachts werd hij dan wel tussentijds wakker. Dan een extra fles, even spelen en weer slapen. Dat werkte het beste. Grootste voordeel was dat wij een familiekamer hadden, dus 2 slaapkamers. We hebben ieder één nacht voor onze rekening genomen, waardoor we niet allebei 2 gebroken nachten hadden.

    In de camper had ons zoontje een baby-tentje. Deze hadden we opgesteld op de slaapplek boven de cabine. Wel het tentje even vastgebonden voor de zekerheid. Slapen ging uitstekend. Ook ochtendslaapje en middagslaapje in het tentje (als we niet aan het rijden waren).

    Grootste probleem vonden wij het kinderstoeltje tijdens het rijden. Wij hadden de maxi-cosi meegenomen. Echt een goede plek hiervoor was er niet. Wij hadden een C26D RV van Go West Rental. Dit was een Regal by Triple E. Er zaten wel veiligheidsriemen aan de bankjes bij de tafel, maar geen systemen als isofix zoals wij dat kennen. Wij hebben het creatief opgelost, door de maxi-cosi neer te zetten op de achterste bank en te klemmen onder het tafeltje. Vervolgens de beide binnenste riemen achterlangs te doen (daar zit een gleufje in de maxi-cosi om het doorheen te doen) en de beide wijde riemen over het voeteneind van de maxi-cosi. werkte op zich goed. Gelukkig ook geen test gehad door bijv. hard te moeten remmen of een aanrijding.

    Qua rijden hebben we wel rekening gehouden met de kleine. Dus proberen te rijden als hij toch moest slapen in de ochtend en middag. Dan sliep hij heerlijk in de maxi-cosi. Ik hoefde maar een beetje gas te geven en hij was vertrokken. Hij heeft dus nooit lang zitten huilen in het stoeltje. Wel altijd even rekening houden met de zon, maar door de juiste gordijntjes dicht te doen (denk aan het dakraampje), kon hij uit de zon zitten.

    In de RV zat geen kinderstoel voor aan tafel, maar dat was snel opgelost. Bij IKEA verkopen ze die voor 20 dollar. Kan je na de vakantie dus gewoon achterlaten. Er zit een IKEA in Richmond en in Coquitlam (langs Highway 1). Die laatste zijn wij geweest. Gelijk ook een speelkleed en nog wat kleine dingen gekocht.

    De jet-lag bij terugkomst heeft hij wel meer last van. Na 5/6 nachten is hij daar nu wel overheen, dus weet dat bij terugkomst je niet altijd gelijk door kan slapen. Maar ook dan weer de nachten verdelen, scheelt een hoop.

    Al met al dus een hele lijst met ervaringen. Als jullie nog vragen hebben, zet ze gewoon op het forum. Ikzelf heb vooraf ook regelmatig even gekeken of er nog wat interessante dingen te lezen waren ter voorbereiding en ik weet dat ervaringen van anderen je aardig op weg kunnen helpen. Voor iedereen die nog gaat, veel plezier!

    Jasper

  • Stefan en Lisa

    Dank voor de uitgebreide tips. Wij gaan op weg met een baby van 7 maanden, dus ook spannend.

  • JoseL

    Hi,

    Leuk om te lezen! Wij zijn ook net terug, met baby van 6 1/2 maand en het is ons ontzettend goed bevallen met de camper! Zie ook: http://canada.startpagina.nl/prikbord/15354497/15687810/re-twee-weken-met-camper-en-baby-calgary—calgary-haalbaar#msg-15687810

    Belangrijkste tip voor Stefan en Lisa: neem een goede wandelwagen mee! Op internet wordt meestal gesproken over een paraplu-buggy die je mag meenemen (inleveren bij de gate, dus op Schiphol ook nog te gebruiken) maar wij hadden gewoon onze wagen mee die wel dichtgeklapt kan worden maar dan nog flink groot is. Werd absoluut niet moeilijk over gedaan en we hebben er op de hobbelige wandelpaadjes heel erg veel plezier van gehad!

    Tentje hebben wij net zo ervaren, maxicosi konden wij wel goed vastzetten met een paar ‘spinnen’ (elastiek met haak) van een campingwinkel en tja, die jetlag is hier ook pas na een week weer opgelost!

    Veel plezier,

    Groetjes,

    José

  • Dodo81

    Wij hebben net geboekt voor een camperreis van Vancouver naar Calgary in september. We gaan met onze dan 9 maanden oude dochter en zijn ons nu aan het voorbereiden.

    Waar we onder andere over twijfelen is onze buggy. In eerste instantie wilden we onze buggy/wandelwagen op luchtbanden en met vering meenemen; lijkt ons comfortabel in de parken. Maar omdat we een kleine camper huren (C19 Cruise Canada), dachten we nu toch een paraplu buggy te gaan lenen. Nu lees ik de tip van Jose en twijfel toch weer of we de grote buggy mee moeten nemen, ik ben bang dat deze ingeklapt toch nog heel veel ruimte inneemt in de camper. Waar hebben jullie deze gelaten? En zijn er mensen met ervaring met een kleine buggy?

    We nemen trouwens sowieso onze draagzak mee.

    Bedankt alvast voor jullie reacties!

  • Vin.

    ik heb wel ervaring met een kleine buggy in de parken: de paden zijn dan over het algemeen slecht bereidbaar

    Geen ervaring met het stallen van de buggy in een camper

    Als je dochter dan pas 9 maanden is, dan kan je ook een kleine buggy+draag rugzak overwegen

  • JoseL

    Hi Dodo,

    Heb je geen wandelwagen (die grote) die je kunt inklappen? Wij kunnen onze wagen (Koelstra, redelijk oud model) plat maken, het is dan nog een flink pakket en deze paste dan tussen de twee stoelen voorin de camper als we stil stonden. Als we reden dan lag de wagen gewoon los in camper of onder tafel. Ik heb even op de Cruise Canada site gekeken, maar de cabine van jullie camper ziet er exact zo uit als van de C25 die wij huurden. Als je je mailadres doorgeeft kan ik je wel een foto mailen. En ook wel een van hoe we met de wagen rondstuiterden. Echt hoor, je zult heel veel plezier beleven aan een goede wandelwagen en je kleine zal zich veel langer comfortabel laten vervoeren. Een draagzak is natuurlijk ook ideaal, maar als het warm is of erg zonnig ook niet altijd even handig. Zeker bij wandelingen van ca. een uur waren wij gewoon erg blij met onze wagen. Je kunt er natuurlijk ook makkelijker een tas in kwijt en je rug heeft er waarschijnlijk ook profijt van.

    Succes met je keuze en laat maar weten als je wat foto's wilt!

    Groetjes,

    José

  • Jet

    Geen ervaring met een camper maar wel hoeveel profijt we gehad hebben van het meenemen van een grote wagen. Wij hadden zo'n 3 wieler wagen met grote banden (zo'n “jog”-karen) en hebben daar heel wat trails mee gelopen, voordeel van zo'n 3-wieler is dat je een zijwiel kunt “optillen” als je een boomstronk of wat smaller stukje tegenkomt en het veert een stuk beter dan zo'n kleine buggy. En er zijn ook best veel grint-paden en met zon kleine buggy loopt dat ook niet echt lekker Van zo'n 3 wieler kan je makkelijk de wielen afhalen en in een tas stoppen en het frame kan je inklappen en met een bandje bij elkaar binden. Het frame is dan wel lang maar wel plat. We konden hem zo als handbagage mee het vliegtuig innemen. Past m.i. ook tijdens het rijden plat op een bed of misschien wel staand in de douchecel vd camper.

  • Amvi

    Onze ervaring met de vlucht is iets anders. We boekten via Air Canada, ongeveer de enige maatschappij waar je geen baby baskets kunt reserveren, dus tot aan de gate zaten we in spanning of we zo'n babybedje zouden krijgen of gewone plaatsen met 8 uur een kind op schoot ( van 8 maanden). We kregen gelukkig de baby basketplaatsen, met veel beenruimte. Toen we na een paar uur vroegen om de basket op te hangen kwam de vraag of de kleine zelf rechtop kon gaan zitten “ja”. Dan kregen we géén basket. Leeftijd en gewicht deden er ineens niet meer toe. Door de beenruimte was de vlucht toch een succes. Een deken op de grond gelegd waar de kleine op kon spelen en daar later ook in slaap viel. Aan boord werden luiers en babyvoeding verstrekt.

    Als ruimbagage hadden we een rugdrager mee, die we in parken met hoogteverschil en trappetjes graag gebruikt hebben. Voor de kleine een kleine tas handbagage en een inklapbare simpele buggy voor in de stad enzo. Onderweg lag deze buggy opgevouwen in de ruimte onder de camper. Omdat we de (gevulde) rugdrager dus als ruimbagaga mee hadden, kon de maxicosi niet mee. Daarom hebben we in Canada een autostoeltje gekocht en daar achtergelaten (was goedkoper dan huren). Er zit voor zover ik kon nagaan altijd een base bij, deze wordt met gordels vastgezet. Het afneembare deel klik je daarop. Bij aankomst zetten we dan het afneembare stoetje weg op een van de voorstoelen. We hebben wel minder afstand kunnen rijden dan verwacht, want die kleine zit anders uren stil in dat stoetje, weliswaar gedeeltelijk slapend. Met drie uur rijden op een dag vond ik het persoonlijk wel mooi geweest.

    Ook wij hebben een tentje gebruikt om in te slapen en een vier seizoenen slaapzak, die we ook echt wel nodig hadden, zelfs nog vorst in mei.

    Luiers, ook pampers zijn goed verkrijgbaar, potjes babyvoeding ook, veel keuze. De melkpoeder vond ik een ander verhaal. Zowel in Canada als in de USA veel duurder dan we gewend zijn en met een enorme ijzersmaak, welk merk ik ook probeerde. Overal wordt extra ijzer aan toegevoegd, het smaakte gewoon naar bloed. Gelukkig is onze kleine geen astige eter, maar anders…

    Verder hebben we op de eerste dag bij een bouwmarkt een houten plaat gekocht op de maat van het trappegat, zodat de kleine daar niet in kon vallen en een groot speelzeil voor buiten op het (natte) gras.

    Nou, als je nog gaat, doe er je voordeel mee! Gr Annemarie