Oost t.o.v. West-Canada

  • Bert en Esme

    Hallo allemaal,

    na 2x West - Canada bezocht te hebben willen wij volgend jaar eens de andere kant uit. Vrienden van ons gaan tussen april en oktober in Toronto verblijven voor hun werk, dus dit willen we combineren met een bezoekje en vakantie.

    Waar wij erg ‘bang’ voor zijn is dat na het natuurgeweld van West-Canada het Oosten zo gaat tegenvallen… Nog bijna dagelijks denken wij met weemoed terug aan onze vakantie daar.

    Zijn er mensen die ervaring hebben met zowel het Oosten als het Westen? Wat zijn de must sees? We gaan voornamelijk voor natuur en minder voor steden. Valt het inderdaad tegen of is dit alleen maar een gevoel?

    We zitten nu nog in een orientatiefase, dus heb nog geen idee van periode. De complete reis zal maximaal 3 weken zijn, waarvan we dan ook zeker 5 dagen in Toronto bij onze vrienden willen verblijven.

    Alternatief denken we erover om vanaf Toronto een binnenlandse vlucht te nemen naar Calgary en dan weer de Rockies te bezoeken… Wij horen graag van jullie! Alvast dank voor de moeite.

    Groetjes, Bert en Esme

  • Ankie

    Hallo,

    Ben in '89 in het oosten geweest, maar dat was in de winter. We verbleven 3 dagen in Toronto, daarna met de trein naarWinnipeg. Daar verbleven bij vrienden, wezen ijsvissen in de buurt van Kenora (in the middle of nowhere). Daarna met de bus terug naar Toronto en terug naar Nederland. Kan je dus niet heel veel over het oosten vertellen. Wel dat het daat heel anders is dan hier in BC. Zolang je maar geen vergelijking wil maken zul je ook daar een gigantisch mooie vakantie hebben. Canada kent nu eenmaal een heel gevarieerd landschap, het is een gigantisch groot land. Je gaat eigenlijk naar een ander land op vakantie. Wij willen ook graag een keer het oosten zien en dan vooral Nova Scotia en PEI.

    Veel plezier met voorbereiden,

    Ankie

  • Cees A

    Oost Canada is inderdaad heel anders dan het bergachtige westen.

    Waarom vlieg je niet vanuit Toronto naar bv Rapid City in South Dakota ?

    Je kunt dan vanuit Rapid City de Black hills bezoeken, Custer State Park, Badlands National Park, Mt. Rushmore. Devils Tower

    Daarna kun je naar Yellowstone rijden (Cody ligt op 6 uurtjes rijden van Rapid City) om daar een dag of 4-5 door te brengen.

    Qua natuur is dit een stuk spectaculairder dan oost-Canada. en de Black Hills en omgeving plus Yellowstone zijn goed in 2 weken te doen.

    En het is weer eens iets anders. ……………………………….

    Info over:

    Custer state park. http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/custerstatepark/custerstatepark.html

    Mt. Rushmore. http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/bezienswaardigheden/mountrushmore/mountrushmore.html

    Badlands. http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/southdakota/badlands/badlands.html

    Yellowstone. http://www.ontdek-amerika.nl/amerika/nationaleparken/Wyoming/yellowstone/yellowstone.html

    (klik bij iedere pagina ook op de knop “fotoserie” bovenin de kop)

  • Jet

    Ik denk dat je het nog het beste kunt zien als dat het in het oosten wat minder ruig is dan in het westen. Het is wat glooiender, lieflijker.

    Nova Scotia bijvoorbeeld is een combi van Iers glooiend landschap en Noorse fjorden. De opmerking van Ankie dat je eigenlijk naar een ander land op vakantie gaat lijkt me een goede om in gedachte te houden. De maand september/oktober is een hele mooie periode om die kant op te gaan, de loofbomen verkleuren dan in allerlei prachtige tinten geel, rood, bruin, iets wat je in het westen bijna niet tegenkomt omdat daar vooral naaldbomen zijn.

    Misschien kun je ook denken aan een combinatie van noord-oost Canada en Amerika. Bijvoorbeeld beginnen in Toronto en dan via de Adirondacks in de staat New York, de Green Mountains in Vermont, de White Mountains in New Hampshire, Acadia Nat Park in Maine, doorrijden of overvaren naar Nova Scotia en terugvliegen vanaf Halifax (of andersom).

  • Jet

    Trouwens, om je te orienteren op een route vind ik het ook altijd handig om bij het lokale reisburo gidsen te halen en te kijken wat de standaard routes zijn. Daarmee zie je in ieder geval wat de bezienswaardigheden zijn. Tel wel minstens een week op bij de tijd die touroperators voor een route nemen, anders zit je alleen maar in de auto.

    En met een aantal route-suggesties kun je verder zelf gaan zitten puzzelen. De reisgids van Lannoo's heeft ook goede route suggesties, met een redelijk reeele tijdsplanning.

  • hans en Amanda

    Hallo,

    wij zijn 20 juni net teruggekomen vanuit Toronto en hebben in Ontario 3 weken weer, voor de zevende keer, rondgetoerd

    Het westen Aberta en BC en Yellowstone in de USA zijn mooier, maar als je van de natuur houdt en black beren, elanden,wolven,Lynxen en bevers wilt zien kun je op bepaalde plekken in Ontario best vertoeven. Wij zagen op een topdag zeker 46 black beren. De een heel kort en snel de andere bleef soms meer dan een half uur bij je in de buurt rondhangen.

    Veel mensen kwamen wij in en bepaald gebied niet tegen, soms helemaal geen één alleen maar black beren en waar maak je dat nu nog mee. Wel is eind mei en begin juni de beste tijd om wild te zien. Wij zijn nog bezig met alle foto's uit te zoeken. Vlot niet erg met dit warme weer, maar als je meer wilt weten mail ons maar js.zuidw@zonnet.nl. WEl reizen wij altijd met een 4wheel drive car die lekker hoog op de wielen staat en dat is in die parken wel erg handig.Mail ons gerust en ik zal dan ook wat foto's aan je opsturen kun je een idee krijgen wat je allemaal kunt verwachten.

    vr. groeten Hans en Amanda

  • John

    Hoi Bert en Esmee,

    oost - en west Canada vergelijken is een beetje als het bekende verhaal van de appels en de peren. Hoe vergelijk je immers natuur, landschap, wildlife stadjes e.d. welke 1000-en kilometers uit elkaar liggen? Veel zal dus afhangen van jullie persoonlijke reis wensen en ideetjes. Zelf heb ik het gevoel dat de oosterlijke provincies erg veel te bieden hebben, en staan ze ook bij mij nog zeker op het verlanglijstje (m.n. Labrador).

    Mocht je eens een professioneel advies omtrent de vele mogelijkheden in het oosten van Canada willen hebben, dan kan ik je aanraden om eens te kijken bij Nature Trek Canada (naturetrek.ca). Dat zou zeker een goede stap kunnen zijn om jullie ‘gevoel’ te overwinnen en ook dit deel van Canada eens te bereizen.

    Waarschijnlijk zijn de vriendelijk inwoners wel een goede gemeenschappelijke deler voor het westen en het oosten :).

    Groetjes en succes,

  • Maria

    Wij hebben na dit jaar Nova Scotia gedaan te hebben, eerder oost en west canada met de campertruck afgereist, de 3 delen zijn niet te vergelijken, voor ons was oost Canada het meest leuke/mooie, de overige reizen waren ook schitterend :)

  • Gerty

    Wij zijn net teug van 3 weken rondreis Newfoundland en aansluitend een paar dagen in Nova Scotia. Newfoundland is erg mooi, het weer erg wisselend (mist, regen, zon) en de mensen supervriendelijk en belangstellend. Geen enkele Nederlander gezien/ gehoord.

    We hebben er bijna 5000 km rondgereden, vanwege de grote afstanden tussen plekken waar we naar toe wilden. Ook ijsbergen gezien in het noorden (St. Anthony's) maar helaas geen walvissen. Ze waren laat dit jaar!

    In Nova Scotia zijn we een paar dagen in Wolfville geweest en van daaruit de omgeving (o.a. Fundy Bay) verkend. We kijken al weer uit naar onze volgende reis naar Canada, waarschijnlijk weer oost!

    Grs Gerty

  • Bert en Esme

    Bedankt voor de reacties allemaal, ik word langzaamaan toch wel enthousiast en denk dat we in Oost-Canada zeker ook een mooie vakantie kunnen hebben. Hebben inmiddels ook eens een boek erbij gehaald en bekeken en wat we lezen bevalt wel.

    De plannen staan nog in de kinderschoenen, maar aan jullie tips hebben we zeker iets in het verder plannen en bekijken van mogelijkheden.

    Hans en Amanda, als we iets concreter weten wat we willen gaan doen melden we ons graag eens bij jullie voor wat foto"s. Kan wel nog even duren, als het goed is weten onze vrienden in september wanneer ze precies vertrekken en dan gaan wij ook weer verder plannen. Nu gaan we ons vooral inlezen en eens kijken wat we zouden willen.

    Mochten er tussendoor nog verdere tips zijn, houden wij ons uiteraard aanbevolen!

    In ieder geval bedankt en tot horens!

    Groetjes Esmé